dimarts, 12 d’abril del 2011

Baetulo ciutat romana

La ciutat de Baetulo va ser fundada a la primera meitat del segle I aC i es va construir ex novo, és a dir, de nova planta. Els historiadors romans Pomponi Mela, Plini i Ptolomeu qualifiquen jurídicament Baetulo com un oppidum civium romanorum que indica un nucli urbà fortificat sense estatut jurídic definit o sense una organització municipal fixa.

L’ordenació urbanística de la ciutat distribuïa l’espai en illes de cases seguint un traçat regular, amb dos eixos principals, el cardo maximus en direcció nord/sud i el decumanus maximus en direcció est/oest, al voltat dels quals s’articulava una xarxa de carrers que formaven una retícula. En el centre hi havia el fòrum o plaça pública, nucli de l’activitat ciutadana i de la vida política, religiosa, econòmica i comercial de la ciutat.


















Museu de Badalona

Es pot dir que als inicis del segle I dC la ciutat de Baetulo ja havia completat arquitectònicament tot l’entramat urbanístic previst i el nucli urbà devia presentar la imatge d’una ciutat en el seu moment més brillant. Tenia les infraestructures i els serveis propis d’una ciutat: carrers, clavegueres, conduccions d’aigua, etc, i els edificis públics bàsics com les termes, el temple, el teatre i les botigues, així com edificis privats amb cases perfectament equipades i d’altres més senzilles.

Per ser una ciutat completa només li faltava la localització d’un dels edificis principals en qualsevol ciutat romana important: el bordell o prostíbul, lloc de “trobada” i relaxació i, juntament amb el fòrum, un dels centres de la vida ciutadana.

Amb el descobriment de la Domus Alba, casa consagrada al món dels plaers carnals, ens trobem davant d’una fita històrica per a l’arqueologia badalonina i catalana i tenim una gran oportunitat de millorar el coneixement dels nostres avantpassats. La conservació de les restes que presentem en aquesta exposició, en el mateix lloc de la troballa, ens permet tenir uns elements per al coneixement que no han sobreviscut a d’altres ciutats de l’antiguitat romana, si exceptuem la ciutat vesuviana de Pompeia i alguns elements trobats a les excavacions de Volubilis, ciutat antiga de la província romana de la Mauritània Tingitana, corresponent a l'actual Walīlī, al Marroc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada