dimarts, 12 d’abril del 2011

Altres troballes de la Domus Alba















Desconeixem la funció d’aquest objecte ceràmic de complexa iconografia. Un jove personatge masculí es presenta en plena actitud amatòria amb un resignat cigne. Aquesta escena, que ens sorprèn per la seva cruesa, pot amagar una simbologia ambivalent. El cigne era considerat l’au de Venus, deessa de l’amor, i simbolitzava la imatge de la dona nua, la blancor immaculada i permesa i, com a tal, va ser font d’inspiració d’artistes, poetes i filòsofs. Però si aprofundim en el mite del cigne, reconeixem el seu hermafroditisme pel fet que és masculí pel seu llarg coll de caràcter fàl·lic, i femení pel seu cos rodó i suau. La imatge del cigne ens remet, per tant, a la realització suprema d’un desig al qual al·ludeix el seu cant, símbol del plaer que mor en si mateix.
No podem saber, doncs, si el romà autor d’aquesta peça era un profund coneixedor de la mitologia, un iniciat en el món de la simbologia o, simplement, era un calent amb la ment febrosa.

Qualsevol columna, i aquesta de forma més que evident té una clara connexió fàl·lica i actua com a símbol còsmic de “l’eix del món”. El sexe, la passió i l’amor eren els eixos a l'entorn dels quals girava la Domus Alba. De fet, Ceres, en la mitologia romana, deessa de l'agricultura, les collites i la fecunditat tenia com atributs una columna i un dofí, emblemes de l’amor i del mar. No sabem si podia existir cap relació entre els propietaris del bordell i els de la Casa dels Dofins, tan pròxima a la Domus Alba.























Enigmàtic, el paper del colom picapolla, que podria fer referència amb el seu espicossar al despertar sexual masculí, un dels motius de la fama de l’establiment i, fins i tot, podria haver rebut el mateix nom que la varietat de raïm tan preuada pels efectes del seu beuratge fermentat sobre la libido.























Ens trobem davant d’una possible representació terrenal de Cupido, déu romà de l’amor. Diem terrenal perquè la figura està representada sense les característiques ales. Tractant-se d’un déu mitològic, resulta estrany que Cupido sigui representat con un nen. De fet, la seva pròpia mare, Venus, es va sorprendre quan va veure que passava el temps i la criatura no creixia. Per això es va adreçar a l’oracle de Temis a consultar el seu problema. Aquesta li respongué: "L’amor no pot créixer sense Passió”. No és estrany, doncs, trobar representacions del déu de l’amor en un lloc destinat al gaudi de plaers i passions.

1 comentari:

  1. Deliciosa troballa romana de Baetulo. Als ibers no els va costar massa acostumar-se a les noves formes, rústecs i bruts com eren els mascles, impenetrables i peludes les dones, acostumats a coits ràpids com els conills. D'aquí l'exactitud descriptiva de la paraula Hispània.

    ResponElimina